2018-08-20 08:52:28• hírek • Szatmár.ro

Hivatalosan is megkezdődött a Partiumi Magyar Napok

A Római Katolikus Székesegyházban tartottak rendhagyó ünnepi szentmisét a 17. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat első napján. A misét most is Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök celebrálta, aki a rendezvénysorozat megnyitása mellett Szent István királyunkat is köszöntötte.

“A szentek azért lettek szentek, mert felül tudtak emelkedni hibáikon, felül tudtak emelkedni bűneiken (…). Szent István királyunk Istenbe kapaszkodott, megmutatta, hogy így kell nekünk is tenni, Isten kegyelméből, Istenbe kapaszkodva kell járni az utunkat” – mondta a püspök.


Az államalapító Szent Isván király üzenete ma is érvényes, kultúránk és hagyományaink megőrzése ma is fontos feladatunk – a szentmise után ennek szellemében hajtottak főt a Partiumi Magyar Napok szervezői, Szatmárnémeti és a megye elöljárói, parlamenti képviselői és szenátora Szent István szobra előtt, majd helyezték el az emlékezés koszorúit a talapzatnál.





 


Már a PMN első napja is sok érdekességgel, különlegességgel várj az érdeklődőket a város több pontján is. Íme a részletes programleírás a mai napra:


A tűzoltótoronynál található CBA színpadnál 12.00 órától az Abszurd, bravúr, celeb című családi koncert bábjátékkal várja a nézőket. Az előadás Laik Eszter megzenésített verseiből épül fel. Előadja: Lovászi Edina és zenekara Budapestről. Szervező az Art Projekt Egyesület.


17.00 órától a Láncos templom gyülekezeti terme ad otthont Dr. Ablonczy Balázs történelmi előadásának "Erőszak, menekülés, gazdaság: Trianon arcai "címmel a Szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében.


Az augusztus 20-i ünnepi hangulatról 18.30 perces kezdettel Zágoni Mihály és a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes gondoskodik "Szól a tárogató" című koncertjével, melyben Rákóczi és korának zenéje csendül fel a Dinu Lipatti Filharmóniában.


Ugyancsak a Filharmóniában 20.00 órától Ha te tudnád amit én címmel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes előadását lehet megtekinteni, melyre belépők az Északi Színház jegypénztárában vásárolhatók. Szervező a Harag György Társulat, az előadás az Ecomatrix Kft. támogatásával jött létre


A Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán, a The Dome színpadon 21.30-tól Herczku Ágnes és a Banda koncertezik (rossz idő esetén a Dinu Lipatti Filharmóniában).


Az új központban, – Batthyány sétány – a rendezvénytéren 21.30-tól Szabadtéri filmvetítést tartanak: az Anyám és más futóbolondok a családban című magyar filmdrámát lehet majd szabadtéren élvezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: